KUCHARZ – TOWARZYSZ KULINARNY
KUCHARZ
To atrakcyjny i kreatywny zawód poszukiwany na rynku pracy. Daje duże możliwości rozwoju i doskonalenia, a tym samym satysfakcji z wykonywanej pracy. Rozwijający się dynamicznie rynek usług kulinarnych oferuje liczne możliwości zatrudnienia.
Podczas nauki w szkole na niżej wymienionych przedmiotach uczeń nabywa umiejętność:
- obsługi specjalistycznego sprzętu gastronomicznego,
- wykonywania rozmaitych dań,
- stosowania różnorodnych technik serwowania posiłków.
Przedmioty w kształceniu zawodowym:
wyposażenie techniczne, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, język obcy zawodowy, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Zajęcia praktyczne odbywają się u pracodawcy:
w klasie I – 2 dni, w klasie II – 2 dni, w klasie III – 2 dni w I półroczu i 3 dni w II półroczu.
Egzaminy po zakończeniu edukacji:
Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy są rzemieślnikami, zdają egzamin czeladniczy w Cechu.
Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy nie są rzemieślnikami (np. spółdzielnie, spółki z.o.o), młodociani pracownicy w zawodach nierzemieślniczych, uczniowie, którzy nie są młodocianymi pracownikami zdają egzamin z kwalifikacji w szkole:
Kwalifikacje: Sporządzanie potraw i napojów (HGT02).