TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – TOWARZYSZ JEDZENIA
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Planuje produkcję i ustala asortyment potraw, nadzoruje przebieg procesów technologicznych, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulacje, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny.
Praca: firmy cateringowe, restauracje, hotele, własna firma świadcząca usługi gastronomiczne.
Podczas nauki w szkole na niżej wymienionych przedmiotach uczeń nabywa umiejętność:
- przygotowywania najróżniejszych potraw,
- wyceny przygotowanych dań,
- obliczania kaloryczności i stosowania zasad żywienia,
- organizowania i planowania produkcji gastronomicznej,
- stosowania zasad prezentowania dań w zależności od okoliczności, w tym pięknego nakrywania do stołu i serwowania potraw,
- zarządzania kuchnią jako szef kuchni.
Przedmioty w kształceniu zawodowym: wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, działalność gospodarcza w gastronomii, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, język obcy w gastronomii, zasady żywienia, organizacja produkcji gastronomicznej, usługi gastronomiczne.
Pracownie w kształceniu zawodowym: pracownia – procesy technologiczne w gastronomii, pracownia – planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, pracownia – obsługa klientów w gastronomii.
Praktyka zawodowa w klasie III i IV – 4 tygodnie w gastronomii.
Kwalifikacje:
- Przygotowanie i wydawanie dań (HGT02).
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (HGT12).