Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – TOWARZYSZ JEDZENIA

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Planuje produkcję i ustala asortyment potraw, nadzoruje przebieg procesów technologicznych, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulacje, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny.

Praca: firmy cateringowe, restauracje, hotele, własna firma świadcząca usługi gastronomiczne.

Podczas nauki w szkole na niżej wymienionych przedmiotach uczeń nabywa umiejętność:

  • przygotowywania najróżniejszych potraw,
  • wyceny przygotowanych dań,
  • obliczania kaloryczności i stosowania zasad żywienia,
  • organizowania i planowania produkcji gastronomicznej,
  • stosowania zasad prezentowania dań w zależności od okoliczności, w tym pięknego nakrywania do stołu i serwowania potraw,
  • zarządzania kuchnią jako szef kuchni.

Przedmioty w kształceniu zawodowym: wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, działalność gospodarcza w gastronomii, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, język obcy w gastronomii, zasady żywienia, organizacja produkcji gastronomicznej, usługi gastronomiczne.

Pracownie w kształceniu zawodowym: pracownia – procesy technologiczne w gastronomii, pracownia – planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, pracownia – obsługa klientów w gastronomii.

Praktyka zawodowa w klasie III i IV – 4 tygodnie w gastronomii.

Kwalifikacje:

  1. Przygotowanie i wydawanie dań (HGT02).
  2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (HGT12).