Aktualności
Torcik dla Kochanej Mamy
W Centrum, po raz kolejny, zostały zorganizowane warsztaty gastronomiczne. Tym razem tematem było przygotowanie torciku z okazji pięknego święta – Dnia Matki.
W zajęciach udział wzięli uczniowie klasy I Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu wraz z wychowawcą klasy panią Barbarą Wenerską. Nauczycielem prowadzącym zajęcia była pani Irena Gotzmann.
Uczniowie Szkoły Podstawowej zostali podzieleni w pary i wraz z przydzielonym opiekunem, uczniem naszej szkoły, wspólnie przygotowywali ciasto, smarowali syropem spody biszkoptowe, nadziewali kremami oraz dekorowali. Każda osoba indywidualnie przygotowywała oraz dekorowała swoje arcydzieła. „Młodzi cukiernicy” zabrali torciki do domu i wraz z życzeniami wręczyli swoim mamusiom.
Zajęcia okazały się ciekawą formą edukacji zawodowej zarówno dla uczniów naszej szkoły jak również dla uczniów szkoły podstawowej. Okazało się, że pomysł bardzo spodobał się uczniom szkoły podstawowej, gdyż nie zawsze mają oni możliwość na taką zabawę w domu. Warsztaty gastronomiczne cieszą się dużym zainteresowaniem i już trwają rozmowy w sprawie organizacją kolejnej edycji. Dla uczniów Centrum była to ciekawa forma pracy oraz nabycie nowych doświadczeń.
Irena Gotzmann
Fotorelacja: Grzegorz Piszczan (gpiszczan@naszraciborz.pl), Barbara Wenerska (SP 18).
0 comments