Aktualności
Kucharze Centrum mają talent
Najlepsi Kucharze Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 wzięli udział w szkolnym konkursie kulinarnym „Walentynkowe Inspiracje”. Wzięło w nim udział 12 zespołów. Każda drużyna miała za zadanie wykonać danie główne. Potrawy były oceniane przez szefów kuchni znanych raciborskich restauracji.
Konkurencja była bardzo duża. Do drugiego etapu zakwalifikowały się trzy zespoły, które w profesjonalnej kuchni Hotelu Racibor przygotowywały deser walentynkowy.
Jury przyznało:
I miejsce – Aleksandra Buczyńska i Dorota Przewosnik
Danie zasadnicze – Piersi z kaczki nadziewane suszonymi śliwkami i morelami z pęczotto,
Deser malinowo- czekoladowy.
II miejsce – Wioleta Sładek i Mikołaj Nowicki
Danie zasadnicze -Gicz jagnięca na topinamburze, puree dyniowo- batatowe, sos pomarańczowo – daktylowy i sosem pomarańczowo- imbirowym,
Deser -Wiśniowa fantazja z kozim serem.
III miejsce – Zuzanna Rychlik i Denis Heinrich
Danie zasadnicze – Grillowana polędwiczka wieprzowa gotowana metodą sous – vide na sosie borowikowym w towarzystwie serduszek faszerowanych szpinakiem.
Deser – „Dama Kier”.
Nagrody ufundowały restauracje: Casa Grande, Zajazd Biskupi, Hotel Racibor, Braxton.
Pozostały zespoły, które brały udział w konkursie:
- Dominik Wierzbowski i Tomasz Jaworski
- Patryk Dworak i Sebastian Pawlik
- Wiktoria Mikołajek i Karolina Skupik
- Maciej Ekiert i Oliwier Bobrzik
- Agata Knopek i Maria Gembalczyk
- Kamil Miszczak i Jakub Bral
- Anna Banowska i Sabina Koloska
- Zuzanna Pytlik i Kamil Larisz
- Michał Keler i Mateusz Ciupek.
Poniżej prezentujemy fotorelację przygotowaną przez Jennifer Wochnik.
0 comments