Aktualności
Uczniowie Gastronomika przygotowują się do praktyk na Wyspach Kanaryjskich
07.03.2018 w spotkaniu organizacyjno-informacyjnym wzięło udział 16 uczestników dwuletniego projektu „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy” wraz z rodzicami.
Projekt finansowany jest z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” na zasadach Programu Erasmus+.
Uczniowie rozpoczęli już przygotowania z języka hiszpańskiego. Przed nimi jeszcze 30 godzin języka angielskiego i 10 godzin przygotowania psychologiczno-pedagogicznego. 29.09.2018 wylatują na hiszpańską wyspę – Teneryfę, gdzie przez miesiąc będą odbywać praktykę zawodową w hotelach i restauracjach.
Technicy hotelarstwa oraz technicy żywienia i usług gastronomicznych będą również realizowali program kulturowy w trakcie pobytu na wyspie. Zobaczą m.in. Park Narodowy Teide – największy park na Wyspach Kanaryjskich, wioskę i wzgórze MASCA znajdującą się w czołówce najbardziej uczęszczanych szlaków na Teneryfie, SIAM PARK, czyli egzotyczny tajski raj, LORO PARK – jedyny w swoim rodzaju ogród zoologiczny, GARACHICO – kanaryjską miejscowość należącą do regionu Santa Cruz de Tenerife oraz SAN CRISTOBAL DE LA LAGUNA.
Uczniowie po powrocie będą upowszechniać rezultaty projektu poprzez dzielenie się wiedzą i doświadczeniem z uczniami nie biorącymi udziału w zagranicznej mobilności.
W ramach tego samego projektu uczniowie kształcący się w zawodach technik budownictwa i technik ochrony środowiska będą odbywać praktyki zawodowe na północy Portugalii a technicy ekonomiści oraz technicy logistycy w Granadzie (maj 2018). Ponadto nauczyciele branży budowlanej, gastronomicznej i ekonomicznej, odbędą szkolenie job shadowing w Hiszpanii (kwiecień 2018).
Celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego, zwiększenie mobilności edukacyjnej i zawodowej uczniów oraz nauczycieli, podniesienie zdolności do przyszłego zatrudnienia i samozatrudnienia oraz wzrost kompetencji osobistych i językowych uczestników projektu.
Wszystkie koszty związane z realizacją projektu: przelot, zakwaterowanie, wyżywienie oraz program kulturowy są finansowane z funduszy Unii Europejskiej. Uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów.
0 comments