Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Racuchy z jabłkami zdobyły serca Portugalczyków

czerwiec 14, 2018 Aktualności, Wyróżniona No Comments

W ten wyjątkowy dzień, bo w Dzień Dziecka, uczniowie CKZiU nr 1 odbywający praktyki zagraniczne w Portugalii postanowili świętować trochę inaczej, organizując Dzień Polski.

Technicy budownictwa oraz technicy ochrony środowiska  którzy mieli okazję wyjechać na miesięczne staże za granicę w ramach projektu „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy” pokazali, że gotowanie też nie jest im obce.

Wieczór był podsumowaniem i podziękowaniem za cały miesiąc możliwości uczestniczenia na praktykach a jednocześnie okazją by pochwalić się polskimi specjałami i polską gościnnością.

Uczniowie zaprosili swoich pracodawców, koordynatorów firmy Mobility Friends oraz opiekunów.  Przygotowania rozpoczęto dużo wcześniej, poczynając od zakupów już w Polsce, aż po dekorowanie całego domu, który przybrał biało-czerwone barwy. Kolację rozpoczęto od podania przystawki, czyli koreczków z polskimi przysmakami takimi jak ogórek kiszony i kiełbasa śląska. Młodzież popisała się zdolnościami kulinarnymi, przygotowując pierogi ruskie, krokiety z kapustą i grzybami, a na sam koniec, jako dopełnienie całości, podano deser, który trafił prosto do serc Portugalczyków, czyli racuchy z jabłkami. Na stole nie zabrakło też cukierków regionalnych, które wszystkim bardzo smakowały.

Uczestnicy projektu przybliżyli swoim nowym przyjaciołom kulturę i historię Polski, przedstawiając wcześniej przygotowaną prezentację. Dla rozluźnienia atmosfery jeden z uczniów dał krótki pokaz iluzjonistyczny. Wieczór minął w bardzo przyjaznej atmosferze, a Portugalczyków bez dwóch zdań można nazwać serdecznymi i pozytywnymi ludźmi.

Warto przypomnieć, że w ramach tego samego projektu grupa techników ekonomistów i techników logistyków z CKZiU nr 1 odbyła  praktyki w Granadzie, na południu Hiszpanii, a w październiku technicy żywienia i technicy hotelarstwa wylecą na miesięczne staże zagraniczne na Teneryfę.

Na kolejne wyjazdy cieszą się już młodsi uczniowie Centrum. Tym razem celem praktyk zagranicznych będzie Granada w Hiszpanii i Londyn.

Paulina Matysek, Natalia Ottlik, Sandra Wieczorek


0 comments


Dodaj komentarz