Aktualności
Mały cukiernik – duży tort
Po raz kolejny uczniowie Szkoły Podstawowej nr 13 w Raciborzu zostali zaproszeni na warsztaty cukiernicze do Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 „Budowlanka-Gastronomik”. Młodzi cukiernicy z klasy IV wraz z wychowawczynią Sylwią Kotulą–Koczenasz poznali tajniki wypieku i dekorowania tortów. Ich przewodnikiem była Irena Gotzmann – nauczyciel zawodowych przedmiotów gastronomicznych.
Uczniowie pracowali w grupach: troje dzieci oraz opiekun – uczeń Centrum. Wprawdzie część dotyczącą wypieku ciasta biszkoptowego dzieci poznały raczej teoretycznie, lecz pod okiem opiekunów samodzielnie przygotowały masę dekoracyjną oraz udekorowały torty.
Każdy z uczniów zabrał do domu własnoręcznie wykonany tort dla Mamy. Prezent na Dzień Matki był nieco spóźniony, ale zdecydowanie żaden okruszek „dzieła” nie doczekał Dnia Dziecka.
Zajęcia przyczyniły się do podniesienia umiejętności uczniów w zakresie sztuki kulinarnej: pracy w kuchni z zachowaniem zasad higieny oraz korzystania z odpowiednich narzędzi kuchennych.
Serdecznie dziękujemy uczniom CKZiU nr 1 za stworzenie wspaniałej atmosfery pracy oraz profesjonalny nadzór nad „małymi cukiernikami”.
0 comments