Aktualności
Kolejne warsztaty kuchni nowoczesnej w naszym Centrum
W poniedziałek, 17 lutego, w pracowni gastronomicznej naszej szkoły, uczniowie i nauczyciele pod okiem Pana Piotra Herzika z firmy Don Gastro oraz szefa kuchni – Pana Wojciecha Bronikowskiego, wykonali popisowe dania m.in.: polędwiczkę wieprzową sous – vide oraz filet z łososia sous – vide.
Specjaliści podkreślali jak ważna jest jakość używanych surowców, wykorzystanie aromatycznych ziół i zastosowanie odpowiednich metod obróbki żywności.
Podczas warsztatów wykorzystano nowoczesne urządzenia takie jak: cyrkulator do gotowania sous vide, pakowarkę próżniową oraz piec konwekcyjno – parowy.
Technika gotowania sous vide (fr. „w próżni”) daje możliwość uzyskania wyjątkowych walorów smakowych i wizualnych przygotowanych potraw. Kluczem do sukcesu jest precyzyjne kontrolowanie temperatury gotowania, która nigdy nie przekracza 90 st C.
Gotowanie próżniowe ma coraz szersze zastosowanie w gastronomii ze względu na swoje liczne zalety, min. umożliwia uzyskanie głębokiego smaku i wspaniałego aromatu potraw.
Co równie ważne, minimalizuje ubytek cennych witamin oraz składników mineralnych. Jest receptą na zdrowe i smaczne potrawy dla konsumentów wymagających, ceniących sobie naturalny smak oraz jakość pożywienia.
W warsztatach pt. „Nowoczesne techniki przygotowania posiłków – kuchnia sous-vide” wzięło udział 6 uczniów, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 2 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Warsztaty zostały zrealizowane w ramach projektu pt. „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020
0 comments