Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Technicy żywienia poznali nowe technologie dla gastronomii

luty 25, 2020 Aktualności, Wyróżniona No Comments

Szkolenie z obsługi terminala kelnerskiego z oprogramowaniem S4H dla gastronomii odbyło się w ub. piątek w pracowni obsługi konsumenta. Programy dla gastronomii obecnie to nie tylko urządzenia, które powiadamiają kucharzy o nowym zamówieniu.

Współczesne systemy gastronomiczne dają właścicielom szerszy wachlarz możliwości, są znacznie tańsze we wdrożeniu oraz bardziej intuicyjne w użytkowaniu.

Zajęcia z zakresu oprogramowania dla gastronomii jeszcze lepiej przygotowały naszych uczniów do bezproblemowego wejścia na rynek pracy. Systemy i programy informatyczne dostosowane specjalnie dla gastronomii znacznie ułatwiają pracę kelnera i pracownika restauracji.

Podczas warsztatów przekonaliśmy się, że kelnerzy nie muszą już sporządzać odręcznych notatek z zamówieniem czy samodzielnie podsumowywać rachunków.

Uczestnik warsztatów mógł poczuć się jak kelner, zabonować rachunek doliczając pozycje z menu restauracji, ustalić kolejność wydawania poszczególnych potraw oraz zaproponować rabaty i upusty.
Konieczne były również modyfikacje zamówienia zgodnie z oczekiwaniami konsumenta, m.in. podział rachunku na kilka osób.

Efektem finalnym każdego ćwiczenia było uzyskanie poprawnego paragonu fiskalnego zgodnego z zamówieniem, który stanowi podstawę transakcji.

Poruszanie się w systemach informatycznych nie stanowiło problemu dla naszej młodzieży, wszyscy zaliczyli ten etap z pomocą i cennymi wskazówkami prowadzącego zajęcia.

Zadania wykonywaliśmy na aplikacji sprzedażowej S4H POS (Point of sale) dla kelnerów opartej na technologii ekranów dotykowych oraz drukarki do wydruków paragonów fiskalnych.

Niezakłóconą komunikację z kuchnią umożliwia aplikacja S4H KDS (Kitchen Display System), która pozwala zastąpić system drukowania zamówień na kuchni czytelnym ekranem, z widocznymi zamówieniami oczekującymi bądź będącymi w realizacji.

Ponadto do użytku uczniów na zajęciach dostępna jest aplikacja S4H CHEF, która umożliwia zarządzanie i kontrolowanie gospodarki magazynowej w restauracji.

Zajęcia odbyły się w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego
w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu”

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020


0 comments


Dodaj komentarz