Aktualności
Technicy żywienia poznali nowe technologie dla gastronomii
Szkolenie z obsługi terminala kelnerskiego z oprogramowaniem S4H dla gastronomii odbyło się w ub. piątek w pracowni obsługi konsumenta. Programy dla gastronomii obecnie to nie tylko urządzenia, które powiadamiają kucharzy o nowym zamówieniu.
Współczesne systemy gastronomiczne dają właścicielom szerszy wachlarz możliwości, są znacznie tańsze we wdrożeniu oraz bardziej intuicyjne w użytkowaniu.
Zajęcia z zakresu oprogramowania dla gastronomii jeszcze lepiej przygotowały naszych uczniów do bezproblemowego wejścia na rynek pracy. Systemy i programy informatyczne dostosowane specjalnie dla gastronomii znacznie ułatwiają pracę kelnera i pracownika restauracji.
Podczas warsztatów przekonaliśmy się, że kelnerzy nie muszą już sporządzać odręcznych notatek z zamówieniem czy samodzielnie podsumowywać rachunków.
Uczestnik warsztatów mógł poczuć się jak kelner, zabonować rachunek doliczając pozycje z menu restauracji, ustalić kolejność wydawania poszczególnych potraw oraz zaproponować rabaty i upusty.
Konieczne były również modyfikacje zamówienia zgodnie z oczekiwaniami konsumenta, m.in. podział rachunku na kilka osób.
Efektem finalnym każdego ćwiczenia było uzyskanie poprawnego paragonu fiskalnego zgodnego z zamówieniem, który stanowi podstawę transakcji.
Poruszanie się w systemach informatycznych nie stanowiło problemu dla naszej młodzieży, wszyscy zaliczyli ten etap z pomocą i cennymi wskazówkami prowadzącego zajęcia.
Zadania wykonywaliśmy na aplikacji sprzedażowej S4H POS (Point of sale) dla kelnerów opartej na technologii ekranów dotykowych oraz drukarki do wydruków paragonów fiskalnych.
Niezakłóconą komunikację z kuchnią umożliwia aplikacja S4H KDS (Kitchen Display System), która pozwala zastąpić system drukowania zamówień na kuchni czytelnym ekranem, z widocznymi zamówieniami oczekującymi bądź będącymi w realizacji.
Ponadto do użytku uczniów na zajęciach dostępna jest aplikacja S4H CHEF, która umożliwia zarządzanie i kontrolowanie gospodarki magazynowej w restauracji.
Zajęcia odbyły się w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego
w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020
0 comments