Aktualności
Barman – nowe kompetencje uczniów i nauczycieli Centrum
Kurs „Barman dla początkujących”, dedykowany dla przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych, został zrealizowany w ramach projektu unijnego „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu, etap II”. Zdobyte przez uczestników kompetencje umożliwiają podjęcie pracy w charakterze Barmana. Przed nimi kolejne wsparcie i nowe kompetencje w zakresie carvingu.
Tak relacjonują zajęcia uczestnicy kursu barmańskiego:
– W trakcie warsztatów poznaliśmy podstawy barmaństwa, począwszy od kolorowego świata trunków, poprzez sprzęt barmański i jego zastosowanie, a skończywszy na doborze odpowiednich składników do poszczególny drinków;
– Nauczyliśmy się dobrze trząść shakerem, wycinać fikuśne ozdoby z owoców oraz elegancko obsługiwać klienta;
– Jedynym minusem tych warsztatów było to, że nie mogliśmy konsumować naszych dzieł a tak pięknie wyglądały;
– Mi się najbardziej podobała świetna atmosfera i ogrom przekazywanej wiedzy – zarówno tej teoretycznej jak i praktycznej.
Kursy realizowane i pracownie doposażone w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu, etap II” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
0 comments