CUKIERNIK – OSŁADZA ŻYCIE
CUKIERNIK
Jaki smutny byłby świat bez słodyczy. Cukiernicy to ludzie dający swoimi wyrobami innym radość. Ich praca to połączenie artyzmu z rzetelną kulinarną wiedzą, ponieważ to, co tworzą musi wyglądać i smakować.
W pracy cukiernika satysfakcja gwarantowana a zapotrzebowanie na wyroby 100%.
Podczas nauki w szkole na niżej wymienionych przedmiotach uczeń nabywa umiejętność:
- obsługi sprzętu służącego do pieczenia ciast i ciasteczek,
- wykonywania rozmaitych wyrobów cukierniczych (w tym tortów i czekoladek),
- stosowania różnorodnych technik zdobienia wypieków.
Przedmioty w kształceniu zawodowym:
technika w produkcji cukierniczej, technologie produkcji cukierniczej, język obcy w produkcji cukierniczej, bezpieczeństwo i higiena pracy.
Zajęcia praktyczne odbywają się u pracodawcy:
w klasie I – 2 dni, w klasie II – 2 dni, w klasie III – 2 dni w I półroczu i 3 dni w II półroczu.
Egzaminy po zakończeniu edukacji:
Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy są rzemieślnikami, zdają egzamin czeladniczy w Cechu.
Młodociani pracownicy w zawodach rzemieślniczych, których pracodawcy nie są rzemieślnikami (np. spółdzielnie, spółki z.o.o), młodociani pracownicy w zawodach nierzemieślniczych, uczniowie, którzy nie są młodocianymi pracownikami zdają egzamin z kwalifikacji w szkole:
Produkcja wyrobów cukierniczych (SPC01).