PIEKARZ – NAJLEPSZE PIECZYWA
PIEKARZ – KLASA WIELOZAWODOWA
Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta, a na końcu prawidłowe wypieczenie chleba, bułek oraz innych rodzajów pieczywa.
Nauka w kształceniu zawodowym teoretycznym odbywa się na kursach zawodowych trwających 1 miesiąc w każdej klasie.
Zajęcia praktyczne odbywają się u pracodawcy:
w klasie I – 2 dni, w klasie II – 3 dni, w klasie III – 3 dni.
Egzaminy czeladnicze są zdawane w Cechu z kwalifikacji:
Produkcja wyrobów piekarskich (SPC.03).
foto: https://pixabay.com