Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Ośmiornica z musem selerowym, gaspacho, bruchetta i paella z krewetkami na konferencji CKZiU nr 1

marzec 19, 2017 Aktualności, Wyróżniona No Comments

Uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu przygotowali hiszpańskie dania na konferencję podsumowującą projekt Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy”.

            Konferencja odbyła się 17.03.2017r. w sali bankietowej Hotelu Racibor***. Wśród zaproszonych gości byli: Tadeusz Ekiert – Prezes Zarządu Raciborskiej Izby Gospodarczej, Karolina Kunicka – Kierownik Referatu Promocji i Rozwoju Powiatu, Joanna Jacheć – Dyrektor Hotelu Racibor, wicedyrektorzy Centrum, nauczyciele, rodzice i uczestnicy wyjazdów.

Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy” to jeden z trzech projektów programu Erasmus+  realizowanych w CKZiU nr 1, w ramach których uczniowie wyjeżdżają  na miesięczne praktyki za granicę. Obecny projekt rozpoczął się 1 czerwca 2015 roku, a zakończy się 30 maja 2017 roku. Wzięli w nim udział uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik analityk i technik obsługi turystycznej. 36 uczniów  odbyło swoje praktyki w przedsiębiorstwach w Granadzie, Andaluzji na południu Hiszpanii. Pierwsza 18-osobowa grupa wyjechała w maju, a druga w październiku 2016 roku.

            W czasie konferencji, koordynatorki projektu – Iwona Niklewicz-Wróbel i Małgorzata Warwas przybliżyły zgromadzonym gościom idee i założenia programu Erasmus+, oraz cele projektu którymi są: zdobycie nowego doświadczenia zawodowego, podniesienie jakości kształcenia zawodowego, zwiększenie mobilności edukacyjnej i zawodowej uczniów, a ponadto doskonalenie znajomości języka angielskiego i wzrost kompetencji osobistych uczestników.

            Podczas spotkania uczniowie dzielili się swoimi doświadczeniami zdobytymi na praktykach i wrażeniami z wycieczek po pięknej Andaluzji, które odbywały się w ramach programu kulturowego. Zwiedzili oni: Cordobę, Sevillę, Gibraltar, Salobreñę, Alpujarę. Ponadto w Granadzie zobaczyli Alhambrę, dzielnicę Sacromonte, Albayzin, ogrody Carmen de Los Martires, byli na pokazie Flamenco.

            Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w mobilności zagranicznej wydane przez Organizację Przyjmującą z Hiszpanii – firmę Europroyectos, dokument Europass Mobility, certyfikaty poświadczające udział w przygotowaniu z języka angielskiego i hiszpańskiego, oraz certyfikat wydany przez Centrum zaświadczający o udziale w projekcie. Ponadto, na pamiątkę udziału w projekcie uczniowie otrzymali przewodniki po Andaluzji i Sevilli, oraz power banki.

            Po oficjalnej części konferencji technicy żywienia i usług gastronomicznych zaprezentowali efekty  umiejętności nabytych podczas praktyk za granicą w postaci hiszpańskich dań. Poczęstunek obejmował m.in.: tortillę z ziemniakami z chorizo, gaspacho, bruchettę, ośmiornicę z musem selerowym, tapasy z pesto bazyliowym i pesto pomidorowym z chorizo, melon w szynce, paellę z krewetkami, z kurczakiem i wiele innych przysmaków przygotowanych pod okiem Pani Mirosławy Bajsarowicz-Placek.

Filmiki i prezentacje przygotowane przez uczestników projektu przywołały wspomnienia z podróży do Hiszpanii, a tapasy hiszpańską kuchnię.

A oto jak komentują udział w projekcie uczestnicy wyjazdów:

„(…)To była przygoda mojego życia, nigdy tego nie zapomnę.”- mówi Paulina,

„(…)  Moja znajomość języka angielskiego znacznie się poprawiła, a poprzez kontakt z ludźmi z całego świata stałam się pewniejsza siebie i otwarta na nowe znajomości” – mówi Marta,

„( …) Praktyki za granicą dają ogrom możliwości i doświadczenia. Nie sądziłam, że tak dużo się nauczę”- mówi Jadzia,

„(…) Wyjazd pozostawia wspaniałe wspomnienia i wrażenia, polecam każdemu”- mówi Rafał.

„Centrum istnieje krótko, bo od 1 września 2015 roku, a już realizujemy trzy projekty związane z mobilnością uczniów i nauczycieli. Dwa z nich zostały napisane przez Iwonę Niklewicz-Wróbel i Małgorzatę Warwas, którym bardzo serdecznie dziękuję” mówi Jacek Kąsek, Dyrektor CKZiU nr 1 w Raciborzu. „Uczestnictwo w projekcie, to bardzo dobra okazja, by zdobyć doświadczenie zawodowe poza granicami naszego kraju. To także możliwość poznania innych kultur. Wierzę, że to doświadczenie wpłynęło na atrakcyjność kształcenia w zawodzie” – dodaje Jacek Kąsek.

            W ramach drugiego projektu realizowanego w CKZiU nr 1 „Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową” na praktyki do Portugalii w maju bieżącego roku wyjedzie 18-osobowa grupa uczniów kształcących się w zawodach: technik budownictwa i technik architektury krajobrazu, a w październiku na Sycylię 18-osobowa grupa kształcąca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich i technik analityk. 

Został już napisany i złożony kolejny projekt. Tym razem uczniowie pojadą na praktyki zagraniczne do Portugalii, Hiszpanii i na Teneryfę.

Małgorzata Warwas

Iwona Niklewicz-Wróbel


0 comments


Dodaj komentarz