Aktualności
Cypr i Teneryfa to cel zagranicznych staży uczniów CKZiU nr 1 w Raciborzu
A gdyby tak zostawić na chwilę naukę w Polsce i wyjechać na zagraniczny staż zawodowy? W CKZiU nr 1 w Raciborzu to możliwe. Już tylko parę dni dzieli uczniów Centrum od wyjazdu na skąpane słońcem europejskie wyspy.
Czytaj więcejTechnicy ochrony środowiska wzięli udział w imprezie zorganizowanej z okazji Dnia Ziemi. Impreza odbyła się w Ogródku Jordanowskim w Raciborzu. Nasi uczniowie przygotowali dla młodych ekologów szereg atrakcji. Wśród nich były m.in.: kolorowanki ekologiczne, zagadki ekologiczne, doświadczenia chemiczne, a także cukierki, balony i ozdoby z bibuły.
Czytaj więcejDni otwarte Centrum
Serdecznie zapraszamy Uczniów klas ósmych wraz z Opiekunami na DNI OTWARTE, które odbędą się w dniach 25 – 27 kwietnia 2022 r. W ramach wizyty nasi Goście będą mieli okazję nie tylko zwiedzić szkołę ale też zapoznać się z kierunkami kształcenia.
Czytaj więcejBranża gastronomiczna i hotelarsko-turystyczna to Wielka Rodzina
Technicy żywienia i usług gastronomicznych, w ramach wizyt studyjnych, odwiedzili 3 hotele z dużym zapleczem gastronomicznym: Hotel Amadeus w Wodzisławiu Śląskim, Hotel Szafran w Czeladzi oraz Hotel Rycerski w Czeladzi.
Czytaj więcejWizyta studyjna i warsztaty w firmie GEOLINE w Zabrzu
Technicy geodeci wybrali się na warsztaty geodezyjne i wizytę studyjną do firmy Geoline w Zabrzu, gdzie zapoznali się z funkcjonowaniem firmy geodezyjnej. Firma geodezyjna przeprowadza przeglądy i naprawy sprzętu geodezyjnego.
Czytaj więcejArchitekci krajobrazu w Palmiarni Miejskiej w Gliwicach
Tajniki upraw roślin tropikalnych odkryli przyszli technicy architektury krajobrazu podczas wizyty studyjnej w Palmiarni Miejskiej w Gliwicach. Rośliny cytrusowe, palmy, sukulenty to tylko cześć z ogromnej kolekcji roślin zgromadzonych w gliwickiej Palmiarni.
Czytaj więcejWizyta studyjna i warsztaty w firmie CHEMIKA w Rybniku
Uczniowie kierunków technik analityk oraz technik ochrony środowiska odwiedzili firmę Chemika Marek Gajewski w Rybniku. W ramach wizyty studyjnej zapoznali się z procesem technologicznym powstawania farb oraz ich badania w laboratorium kontroli jakości.
Czytaj więcejNowoczesne techniki przygotowywania posiłków – kuchnia sous-vide
Jedną z najmodniejszych obecnie metod przyrządzania soczystych, delikatnych i niezwykle smacznych potraw mięsnych i rybnych jest gotowanie sous-vide. Ta niezwykle innowacyjna technika stosowana jest przez najwybitniejszych znawców sztuki kulinarnej na świecie.
Czytaj więcej