Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Komunikat dla pracodawców

marzec 13, 2020 No Comments

Komunikat Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Ministra Edukacji Narodowej ws. pracowników młodocianych (kliknij)

W związku z rozprzestrzenianiem się na terytorium Polski koronawirusa SARS-CoV-2, wywołującego chorobę COVID-19, mając na uwadze bezpieczeństwo młodzieży, zalecamy pracodawcom zwolnienie pracowników młodocianych,

Czytaj więcej

Komunikat o czasowym zawieszeniu zajęć

marzec 11, 2020 No Comments

Szanowni Rodzice, Uczniowie, Nauczyciele, Pracodawcy

Zgodnie z pismem z dnia 11 marca 2020 r. MEN (do pobrania) informuję, że od 12.03.2020r. do 25.03.2020r., funkcjonowanie jednostek systemu oświaty zostaje czasowo ograniczone. W związku z powyższym od 12 marca br. uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu nie przychodzą do szkoły. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia nr 2 realizują jednak przygotowanie zawodowe u pracodawcy na dotychczasowych zasadach, chyba, że pracodawca postanowi inaczej.

Dodatkowe informacje: tel. 324154654, e-mail: jk@ckziu1.idsl.pl

Jacek Kąsek
Dyrektor CKZiU nr 1 w Raciborzu


Komunikat MEN

marzec 11, 2020 No Comments

Informuję, że Minister Edukacji Narodowej podjął decyzję o czasowym zawieszeniu zajęć dydaktyczno-wychowawczych. Link: https://www.gov.pl/web/edukacja/zawieszenie-zajec-w-szkolach

O szczegółach będę informował na stronie oraz poprzez dziennik elektroniczny.

Jacek Kąsek
Dyrektor CKZiU nr 1 w Raciborzu


Kaziu Wielki przejął władzę w Centrum

marzec 5, 2020 No Comments

Do niecodziennej sytuacji doszło 4 marca w naszym Centrum. Kaziu (Michał Burdzy) ogłosił się Dyktatorem i chwilowo przejął władzę. Na nic poszły starania dyrektora Jacka Kąska. Walczył o swój fotel, lecz bezskutecznie. Kaziu zdążył wydać zarządzenie o dniu wolnym od ocen niedostatecznych. Potem abdykował.

Czytaj więcej

Technicy budownictwa wysoko w finale centralnym Ogólnopolskiej Olimpiady „Buduj z Pasją”

marzec 3, 2020 No Comments

Jakub Rzerzacz i Kamil Krzykała (CKZiU nr 1 – technik budownictwa pod opieką Dawida Pieli) z VI miejscem w Polsce. Organizatorem finału centralnego 9. Edycji Olimpiady Budowlanej „Buduj z Pasją” był Zespół Szkół Budowlano-Ceramicznych w Gliwicach.

Czytaj więcej

Wykręć numer białaczce i zostań superbohaterem

marzec 2, 2020 No Comments

„Wykręć numer białaczce i zostań superbohaterem” czyli komórkomania, to akcja zorganizowana przez CKZiU nr 2 „Mechanik” w Raciborzu, do której włączyli się uczniowie naszej szkoły. Jedenastu uczniów Budowlanki i Gastronomika zostało potencjalnymi dawcami komórek macierzystych DKMS. Pozostali czekają na ukończenie 18 roku życia i również planują przyłączyć się do akcji.

Czytaj więcej

Odpowiedzialność karna osoby nieletniej

luty 27, 2020 No Comments

Już starożytni Rzymianie, twórcy podstaw współczesnego prawa twierdzili, że „nieznajomość prawa szkodzi”. Słowa te pomimo upływu wieków są nadal aktualne. Nikogo bowiem przed odpowiedzialnością prawną nie chroni brak wiedzy o obowiązujących przepisach prawa.

Czytaj więcej

Technicy żywienia poznali nowe technologie dla gastronomii

luty 25, 2020 No Comments

Szkolenie z obsługi terminala kelnerskiego z oprogramowaniem S4H dla gastronomii odbyło się w ub. piątek w pracowni obsługi konsumenta. Programy dla gastronomii obecnie to nie tylko urządzenia, które powiadamiają kucharzy o nowym zamówieniu.

Czytaj więcej

Wyjazd studyjny do Palmiarni

luty 24, 2020 No Comments

Przyszli technicy architektury krajobrazu wraz nauczycielami przedmiotów zawodowych uczestniczyli w wizycie studyjnej do Palmiarni w Gliwicach. Wyjazd miał charakter prezentacyjno-ćwiczeniowy, tzn. był połączony z warsztatami fotograficznymi prowadzonymi przez Panią Magdalenę Masiubańską.

Czytaj więcej

Kolejne warsztaty kuchni nowoczesnej w naszym Centrum

luty 20, 2020 No Comments

W poniedziałek, 17 lutego, w pracowni gastronomicznej naszej szkoły, uczniowie i nauczyciele pod okiem Pana Piotra Herzika z firmy Don Gastro oraz szefa kuchni – Pana Wojciecha Bronikowskiego, wykonali popisowe dania m.in.: polędwiczkę wieprzową sous – vide oraz filet z łososia sous – vide.

Czytaj więcej