Aktualności
Wyniki egzaminu maturalnego 2019 i termin poprawkowy
4 lipca od godz. 08:30 na stronie www.oke.jaworzno.pl w Serwisie dla zdających → Serwis maturzysty zostaną zamieszczone wyniki egzaminu maturalnego dla każdego zdającego. Obowiązują loginy i hasła przekazane przez dyrektorów szkół zdającym – w lutym bieżącego roku. Dyrektorzy szkół posiadają dostęp do danych logowania i mogą je Państwu przekazać ponownie, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Technicy hotelarstwa są profesjonalistami w obsłudze klienta
Praca recepcjonisty to nie tylko obsługa gości w obiekcie noclegowym, to również znajomość atrakcji turystycznych w bliższej i dalszej okolicy. Gdzie szukać informacji o zabytkach i innych atrakcjach turystycznych? Tego przyszli technicy hotelarstwa mogli dowiedzieć się podczas warsztatów „Profesjonalna obsługa klienta hotelowego z elementami doradztwa turystycznego”. W gościnnych progach Zajazdu Biskupiego jak zawsze można było połączyć wiedzę z praktyką.
Czytaj więcejBarman i Barista – nowe kwalifikacje techników żywienia
Dobry barman i barista to wizytówka każdego dobrego lokalu serwującego kawę i koktajle. Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych odkrywali tajniki tych zawodów na kursach realizowanych w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu″.
Czytaj więcejTechnicy budownictwa operatorami maszyn budowlanych
Za nami kursy: „Operatora koparkoładowarki klasy III” oraz „Operatora wózka widłowego (kategoria uprawnień II WJO) wraz z bezpieczną wymianą butli gazowych”. Nowe uprawnienia, operatora koparkoładowarki, zdobyło sześcioro przyszłych techników budownictwa. Kurs operatora wózka ukończyło siedmioro uczestników (6. uczniów i 1 nauczyciel przedmiotów budowlanych).
Czytaj więcejNowe kompetencje uczniów Centrum – Kursy hotelarskie
W czerwcu zakończyły się kolejne kursy realizowane w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1″.
Kursy dla uczniów i nauczycieli branży hotelarskiej: „Sprzedaż usług hotelarskich, czyli jak zainteresować klienta ofertą?” oraz „Manager usług hotelarskich” ukończyło 8 uczestników – sześcioro uczniów i dwóch nauczycieli.
Czytaj więcejRewelacyjna młodzież Centrum ma już wakacje
Pożegnaliśmy absolwentów trzecich klas szkoły zawodowej. Rozstaliśmy się także z uczniami Centrum na okres wakacji. Rozdaliśmy kilkadziesiąt nagród ufundowanych przez Radę Rodziców za wybitne wyniki w nauce oraz wyjątkowe zaangażowanie w życie szkoły. Doceniliśmy sukcesy uczniów zarówno w kraju oraz na arenie międzynarodowej.
Jesteście rewelacyjni, a ja jestem z Was bardzo dumny.
Dobrych, bezpiecznych i wyjątkowych wakacji życzę Uczniom oraz Pracownikom Centrum.
Serdecznie pozdrawiam
Jacek Kąsek
Dyrektor CKZiU nr 1 w Raciborzu
Zakończenie roku szkolnego
Informujemy, że Uroczyste Zakończenie Roku Szkolnego 2018/2019 odbędzie się 19 czerwca 2019r. o godzinie 9.00.
Technicy analitycy o krwi wiedzą wszystko
W czerwcu zorganizowano dla uczniów zajęcia dydaktyczne w laboratoriach Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Raciborzu. Podczas zajęć, wspólnie z Panią kierownik Barbarą Widrinski, przeszliśmy „szlakiem krwi” rozpoczynającego się poborem krwi od „honorowych dawców krwi”, a kończąc na jej badaniach bioanalitycznych.
Czytaj więcejTechnicy analitycy z wizytą w laboratorium ZWiK w Raciborzu
Nasi technicy analitycy zwiedzają miejscowe zakłady pracy. W ramach dualnego kształcenia realizują zajęcia „Pracownia – techniki laboratoryjne” w rzeczywistych warunkach pracy. Udali się z wizytą do Zakładu Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o. o. w Raciborzu, na zajęcia dydaktyczne, zorganizowane przez Izabelę Tańską.
Czytaj więcejFestiwal Przedsiębiorczości na Zamku
W sobotę, na Zamku Piastowskim w Raciborzu, odbył się Festiwal Przedsiębiorczości. Technicy analitycy oraz technicy żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami, Mirką Bajsarowicz-Placek, Haliną Marcol oraz Ewą Pośpieszny ustawili swoje stoiska. Uczniowie Centrum prezentowali kuchnię molekularną oraz dymiące reakcje chemiczne. Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu było Wydawnictwo Nowiny.
Czytaj więcej