Aktualności
Branża gastronomiczna i hotelarsko-turystyczna to Wielka Rodzina
Technicy żywienia i usług gastronomicznych, w ramach wizyt studyjnych, odwiedzili 3 hotele z dużym zapleczem gastronomicznym: Hotel Amadeus w Wodzisławiu Śląskim, Hotel Szafran w Czeladzi oraz Hotel Rycerski w Czeladzi.
Uczniowie mieli możliwość zobaczenia, w jaki sposób zaprojektowane są nowoczesne kuchnie oraz inne pomieszczenia gastronomiczne w hotelach (magazyny, stoiska obróbki poszczególnych produktów, itp.). Jednocześnie spotkali się z osobami, które na co dzień pracują w takich obiektach i porozmawiali z nimi na nurtujące ich tematy: ile codziennie godzin trzeba być w pracy, czy i jak pracuje się w weekendy, jak wygląda przyjęcie towaru, ile poszczególnych produktów należy zamawiać, jak znajdować dostawców, jak zatrudniać kucharzy i inne osoby do obsługi imprezy lub obsługi gości a`la carte. Każdy z menadżerów opowiadał o specyfice pracy w danym hotelu oraz wprowadzał uczniów w tajniki pracy danego miejsca. Dzięki temu po odwiedzeniu wszystkich obiektów uczniowie Centrum mają pełny obraz pracy szefa kuchni, kucharza, cukiernika, pomocy kuchennej czy też osoby odpowiedzialnej za przyjęcia towaru.
Ciekawostką jest to, że w jednym z tych hoteli uczniowie otrzymali propozycję pracy 🙂
Wizyty studyjne zostały zrealizowane w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu, etap II” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
0 comments