Aktualności
Konkurs kulinarny – Potrawy Wigilijne
W magiczny, przedświąteczny nastrój, wprowadzili nas technicy żywienia i usług gastronomicznych naszego Centrum. Odbył się bowiem konkurs kulinarny – „Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe”, który był adresowany do wszystkich uczniów klas gastronomicznych i miał na celu kultywowanie kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych oraz rozwijanie pasji i zainteresowań gastronomicznych.
Do rywalizacji przystąpiło dziewięć dwuosobowych zespołów. Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym, który odbywał się w szkole, uczniowie mieli za zadanie przygotować danie zasadnicze dla dwóch osób.
Do drugiej części konkursu przeszły cztery zespoły. Ta część odbyła się w Hotelu Racibor. W finale przygotowano deser oraz świąteczną dekorację stołu. Potrawy konkursowe oceniało profesjonalne jury składające się z kucharzy i menadżerów najlepszych restauracji powiatu raciborskiego.
Najlepsza czwórka konkursu:
I miejsce: Sebastian Pawlik i Patryk Dworak
Przygotowana potrawa: „Sandacz wędzony na sianie w asyście borowikowego puree, musu z zielonego groszku, karmelizowanej marchewki oraz sosu z suszonej śliwki“.
II miejsce: Zuzanna Pytlik i Kamil Larisz
Przygotowana potrawa: „Roladki z pstrąga faszerowanego szparagami podane na puree groszkowym z aromatycznym sosem szpinakowo-śmietanowym“.
III miejsce: Zuzanna Rychlik i Denis Heinrich
Przygotowana potrawa: „Klopsiki z karpia w towarzystwie suszonych owoców z sosem śliwkowo- winnym“.
Wyróżnienie: Aneta Grabowski i Sandra Krzyżok
Przygotowana potrawa: „Ryba po grecku“.
Jury przyznało także wyróżnienie Mateuszowi Henek za deser „Makowiec japoński“.
Fundatorami nagród w konkursie byli:
– Hotel Racibor,
– Restauracja Rege w Bieńkowicach,
– Restauracja Bravo w Tworkowie,
– Restauracja Perła w Krzanowicach,
– Firma gastronomiczna Don Gastro,
– Restauracja Zajazd Biskupi w Raciborzu,
– Restauracja Młyn w Raciborzu.
Gratulujemy zawodnikom ich rewelacyjnych umiejętności. Wspierającym firmom życzymy dobrych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Konkurs zorganizowały: Mirosława Bajsarowicz-Placek, Irena Gotzmann
0 comments