Aktualności
Nowoczesne techniki przygotowywania posiłków – kuchnia molekularna
„Nowoczesne techniki przygotowywania posiłków – kuchnia molekularna” – to temat warsztatów, które odbyły się 26 kwietnia w restauracji Via Toscana w Katowicach w ramach realizowanego w Centrum projektu unijnego „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu”.
Sześcioro uczniów (technik żywienia i usług gastronomicznych) oraz dwie nauczycielki zapoznało się z tajnikami „kosmicznych” receptur, które zdradził Pan Paweł Drozdek, mistrz kuchni molekularnej. W czasie wizyty poznali nowoczesne sposoby gotowania i przyrządzania dań m.in. metodę sous vide, które można przygotować z mięsa, warzyw czy owoców morza. Dzięki tej technice zachowujemy naturalny smak i aromat oraz wszelkie składniki odżywcze. Spektakularne efekty uzyskali używając ciekłego azotu oraz suchego lodu podczas przyrządzania lodów owocowych.
Z prawdziwą satysfakcją przygotowali wiele potraw m.in. tatar z owoców kompresowanych ze sferycznym mango i lodami utrwalonymi ciekłym azotem. Degustacja tak wyszukanych i nietuzinkowych potraw w eleganckich salach restauracji Via Toscana dostarczyła uczestnikom wielu pozytywnych wrażeń oraz inspiracji.
0 comments