Aktualności
Róża w arbuzie, berło z pora…
Takie oraz inne kompozycje wykonali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych na kursie carvingu, który odbył się w Gastronomiku.
Carving to sztuka kulinarna rzeźbienia w owocach i warzywach, która wywodzi się z Tajlandii, gdzie jest uznawana za dziedzictwo narodowe tego kraju. Aktualnie jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata oraz Europy.
Kurs poprowadził prawdziwy pasjonat i propagator carvingu w Polsce, członek Carving Team Poland, Pan Łukasz Szewczyk. Jak przekonywał nasz instruktor, carvingu można nauczyć się przez sumienne ćwiczenia odpowiednich ruchów i nawyków.
Pod okiem specjalisty wykonaliśmy ciekawe dekoracje, min.: efektowne kwiaty z melona i arbuza, szyszki z papryczek chili i cebuli, listki z cukinii oraz wiele innych. Efekty pracy można zobaczyć na zdjęciach.
0 comments