Aktualności
Technicy gastronomii i technicy hotelarstwa na stażach zawodowych na Teneryfie
Czy uważasz, ze praktyki zagraniczne są potrzebne? Czego nowego się nauczyłeś/nauczyłaś?. Co podczas twojego dotychczasowego pobytu wzbudziło największe zainteresowanie?. Czy wyjazd na Teneryfę spełnił Twoje oczekiwania?
Na takie i jeszcze kilka innych pytań właśnie odpowiadali uczestnicy zagranicznych praktyk zawodowych z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu.
Puerto de la Cruz i Las Caletillas na Teneryfie to miejscowości, w których od 26 września 2018 roku na miesięcznych praktykach zawodowych przebywa 16 uczniów z CKZiU nr 1 w Raciborzu. Uczniowie uczą się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, a miejscami ich stażu są:
– Hotel Catalonia Punta del Ray w Las Caletillas,
– Hotel Puerto de la Cruz.
Wyjazd na praktyki zawodowe w tak odległy zakątek Europy to nie tylko poznawanie tajników pracy. Młodzież oprócz tego realizuje bogaty program kulturowy. Uczniowie byli już na wycieczkach:
- „Teneryfa (nie) taka dzika” – na tej wycieczce odwiedzili Góry Anaga, Playa Teresitas – najpiękniejszą plażę na Teneryfie, nie zabrakło wizyty w nadmorskiej część stolicy Santa Cruz.
- „Dookoła Teneryfy” – to wycieczka objazdowa w jej planie: La Laguna– Ogród botaniczny – Garachico – Masca. To najbardziej atrakcyjna i pełna uroku oraz różnorodnych krajobrazów wycieczka po Teneryfie.
- Teide – młodzież zobaczyła również najwyższy szczyt w Hiszpanii – wulkan Teide, zobaczyli również niesamowite pola lawowe i formacje skalne w Cañadas del Teide.
- „Siam Park” – gdzie uczniowie mogli skorzystać z bogatej oferty atrakcji wodnych.
Przed nimi jeszcze wizyta w Loro Parku i wycieczka na klify Los Gigantes.
W trakcie praktyk odbywają się wizyty monitorujące, jedną z nich jest wizyta Dyrektora Centrum – pana Jacka Kąska, który nie kryjąc zadowolenia napisał: „ …jestem pod wielkim wrażeniem miejsc i organizacji Waszej pracy w ramach projektów Erasmus+….Każdy dyrektor powinien mi zazdrościć takich uczniów i nauczycieli. Jestem dumny z wszystkich.”
Poznaliśmy już opinię Dyrektora a teraz czas i miejsce na wrażenia naszych uczniów związane z odbywaniem praktyk zawodowych i poznawaniem nowego kraju.
Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną?
- „Przede wszystkim chciałam dowiedzieć się i zobaczyć jak wygląda praca w moim zawodzie w większym, zagranicznym i turystycznym miejscu”- mówi Justyna,
- Marzena dodaje: „Zdecydowałam się na praktyki żeby stać się bardziej atrakcyjnym pracownikiem dla przyszłego pracodawcy”,
- Wiola: „Chcę zdobyć nowe doświadczenia zawodowe i podszlifować swój angielski”
- Szymon zdecydował się na wyjazd ponieważ: „Chciałem doskonalić swoje umiejętności kulinarne a także poznać kuchnię kanaryjską”
Co najbardziej zaskoczyło Cię w miejscu praktyk?
- Simonę najbardziej zaskoczyła atmosfera i bezstresowe podejście personelu w miejscu praktyk „Ludzie, którzy tam pracują są przemili i zawsze uśmiechnięci”,
- Emilia dodaje „ …wśród pracowników nie widać nadmiernego pośpiechu którego się spodziewałam, wiedząc o wielkiej liczbie obsługiwanych konsumentów (ok. 700 osób).
- Patrycję urzekło podejście do wykonywania ciężkiego zawodu kelnera i barmana: „Ludzie, z którymi miałam przyjemność pracować praktycznie ciągle śpiewają i tańczą na zapleczu”
Jakie różnice dostrzegasz w hiszpańskich (kanaryjskich) zakładach gastronomicznych w porównaniu do polskich?
Wśród różnic uczniowie wymieniają:
- „tempo pracy i ułożenie zastawy stołowej” – Wiktoria
- „troska o samopoczucie podczas pracy ” – Wiola
- „zauważyłam, że Hiszpanie bardzo lubią eksperymentować ze smakiem” – Karina i Julia
Z jakich produktów korzystasz podczas pracy (czy produkty te są rzadko spotykane w Polsce?)
- Szymon mówi, że używa się w tutejszej kuchni wiele owoców morza, takich jak: krewetki, kalmary, homary, małże, langusty.
- natomiast Justyna i Patrycja poznały wiele nowych rzadko spotykanych w Polsce alkoholi jednym z nich były likier bananowy czyli licor platano.
- „Produkty, z których korzystamy można kupić w Polsce, jednak kupno mąki gofio czy bananów kanaryjskich będzie na pewno trudne” – tak twierdzą Julia i Karina,
Czy znasz jakiś nowy przepis/potrawę/danie?
Odpowiedź na to pytanie nie sprawiła najmniejszej trudności naszym przyszłym Mistrzom kuchni czyli Justynie, Szymonowi, Mateuszowi, Monice, Simonie, Mateuszowi. Julii, Karinie i Emilii. Padły następujące nazwy potraw: Paella, ziemniaczki Papas arrugadas, sos mojo, sos rojo i sos mojo verde, przepis na przygotowanie ryby Pescado i Bacalao encebollado, sałatka z krewetkami oraz churrosy. W związku z tematycznymi kolacjami uczniowie poznali też potrawy kuchni świata m.in. kuchni japońskiej czy meksykańskiej.
Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną w Hiszpanii?
- Dla Emilii impulsem do wyjazdu była chęć poznania innej kuchni, a także praca w kuchni wielkiego hotelu.
- Dla Justyny wyjazd na Teneryfę to okazja do zgłębienia tajników kultury, tradycji i języka hiszpańskiego, którym się interesuje.
- Simona i Monika twierdzą zgodnie, że „Praktyka jest dla nas szansą na zdobycie dobrej pracy i pozwala nam się rozwijać”.
Czy uważasz, ze praktyki zagraniczne są potrzebne?
- Mateusz uważa, że „Praktyki są potrzebne dla młodych ludzi po to aby poznali jakie są warunki pracy za granicami kraju, aby móc je porównać i wybrać dla siebie lepsze życie”.
- Szymon potwierdza i dorzuca jeszcze „Te staże to dla nas niesamowita szansa na poznanie nowej kultury, nowych ludzi i miejsc”.
- Patrycja stwierdza że ”…to również szansa na poprawę umiejętności językowych i komunikacyjnych”.
- Dla Wioli wyjazd na praktyki sprawił, że stała się pewniejszą siebie osobą – to chyba największa zaleta praktyk zagranicznych.
- Emilia twierdzi, że wyjazd okazał się przygodą jej życia, której nigdy nie zapomni.
Czego nowego się nauczyłeś/nauczyłaś?
- Marzena: „Nauczyłam się jak przygotować nakrycie do różnych posiłków, oraz nauczyłam się obsługi różnorodnych urządzeń gastronomicznych”
- Mateusz i Szymon: „Potrafimy już przygotować kilka dań kuchni hiszpańskiej i kanaryjskiej”
- Justyna: „Nauczyłam się, że zawsze trzeba być miłym i uśmiechniętym dla gości nawet wtedy gdy ma się gorszy dzień”
- Julia i Karina: „Dowiedziałyśmy się jak radzić sobie ze stresem i prawidłowo układać zastawę stołową”
Co poradziłabyś/poradziłbyś uczestnikom kolejnego wyjazdu?
Oto kilka porad dla uczestników przyszłych wyjazdów:
Nie bój się nowych wyzwań!
Bądź otwarty na nowych ludzi i doświadczenia!
Nie bój się barier językowych!
Uśmiech otwiera wiele drzwi!
Wyjazd to ogromna przygoda, która trzeba przeżyć!
Jeżeli czegoś nie potrafisz spytaj – to nie boli!
Miesięczne praktyki zawodowe realizowane są dzięki udziałowi w projekcie „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”
Już wkrótce relacja z „Dnia Polskiego”, organizowanego przez naszych uczniów dla ich hiszpańskich przyjaciół.
Więcej informacji i bezpośrednią relację dzień po dniu, znajdziecie na https://web.facebook.com/Mobilni-i-kreatywni-gastronomicy-i-hotelarki-na-Teneryfie-520909951718581/.
Zapraszamy do odwiedzin, lajkowania i udostępniania.
Aleksandra Kalisz
0 comments