Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Wizyty studyjne w hotelach

kwiecień 19, 2019 Aktualności, Wyróżniona No Comments

17 kwietnia 2019 r. technicy hotelarstwa i technicy żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami, w ramach realizowanego w Centrum projektu unijnego „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu” odbyli wizyty studyjne w hotelach: OLYMPIK  i BELWEDER w Ustroniu oraz GOŁĘBIEWSKI w Wiśle.

Młodzież zapoznała się z pracą poszczególnych działów hoteli, strukturą organizacyjną i specyfiką funkcjonowania obiektów w różnych okresach roku kalendarzowego. Uczniowie mieli okazje zobaczyć pokoje hotelowe, sale konferencyjne, strefy SPA, zaplecze gastronomiczne oraz zapoznać się z ofertą wymienionych obiektów a także poznać ich historie.

Ponadto technicy żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość zapoznania się z układem funkcjonalnym części gastronomicznej  hotelu oraz sprawdzenia jak w rzeczywistości działa system HACCP. Swoje zwiedzanie rozpoczęli od  magazynów żywnościowych, gdzie zobaczyli w jaki sposób prawidłowo przechowuje się surowce i półprodukty. Następnie  zwiedzili nowocześnie wyposażone przygotowalnie obróbki wstępnej i kuchnie. W pomieszczeniach tych ich uwagę przyciągnęły urządzenia takie jak: piece konwekcyjno-parowe, kotły warzelne, płyty i grille do smażenia beztłuszczowego oraz cyrkulator temperatury i urządzenie do wytwarzania próżni.  Wszyscy uczniowie byli mile zaskoczeni  tym, że w hotelach, które zwiedzali znajdują się pracownie cukiernicze oraz część, w której wypieka się własne pieczywo. Goście hotelowi mogą się zatem delektować codziennie świeżym pieczywem i słodkościami. Największą popularnością w Hotelu Gołębiewskim cieszy się sernik i szarlotka 🙂

Wizyty w hotelach pozwoliły uczniom zobaczyć kulisy pracy osób odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie zarówno części hotelowej jak i gastronomicznej  poszczególnych obiektów.


0 comments


Dodaj komentarz