Zmiana rozmiaru czcionki

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu

Aktualności

Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy – część druga bezpośredniej relacji z Hiszpanii

maj 18, 2016 Aktualności, Wyróżniona No Comments

Technicy: analitycy, hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz żywienia i usług gastronomicznych z CKZiU nr 1 w Raciborzu odbywają miesięczne praktyki w Hiszpanii, w cudownym mieście – Granada. Projekt „Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy” jest realizowany w naszym Centrum od 1 czerwca 2015 roku.

W ramach działań objętych wnioskiem 18 uczniów odbywa obecnie praktykę zagraniczną w Granadzie, na południu Hiszpanii.
Technicy analitycy odbywają praktykę w aptekach i występujących przy nich laboratoriach:
– FARMACIA LAS TORRES – Paulina Hanka i Adrian Biegun,
– FARMACIA SAN ILDEFONSO – Monika Mucha,
– FARMACIA CAMPUS DE LA SALUD – Stefania Stosiek, Rafał Pulka,
– FARMACIA AVD. CONSTITUCION – Patryk Fitzon.

Ich staż wzbogacony jest o wizyty techniczne m. in. w laboratoriach chorób nowotworowych, artykułów żywnościowych (w tym zakładów ekologicznych produkujących mleko), mikrobiologii i pasożytnictwa:
– Instituto de Parasitologia y Biomedicina „Lopez-Neyra”,
– Laboratorio de Anẚlisis de Aceites / CM EUROPA,
– CIDAF, Centro de Investigación y Desarrollo del Alimento Funcional,
– Instituto de Biotecnologia UNIVERSIDAD DE GRANADA,
– GENYO – Pfizer-University of Granada-Junta de Andalucía Centre for Genomics and Oncological Research ,
– BIOT.

Technicy żywienia i usług gastronomicznych pracują w:
– Restauracji OLEUM – Aleksandra Buczyńska, Dorota Przewosnik,
– Restauracji LAS TINAJAS – Brygida Broda i Katarzyna Komor,
– Restauracji HOTELU ABBA****.- Denis Kowalski.

W tej części bezpośredniej relacji przedstawiamy fragment wywiadu z technikami analitykami (A) i technikami żywienia i usług gastronomicznych (G), którzy dzielą się z nami swoimi spostrzeżeniami w trzecim tygodniu pobytu:

Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną?
G: Wyjazd ten był szansą na zdobycie lepszego doświadczenia w moim zawodzie i naukę wielu ciekawych rzeczy – mówi Dorota.
G: Lubię poznawać nowe smaki i kuchnie różnych narodów, a wyjazd do Hiszpanii umożliwił mi to – mówi Kasia.

Co najbardziej zaskoczyło Cię w miejscu praktyk?
G: Zaskoczyło mnie nastawienie kucharzy i kelnerów do mojej osoby. Są bardzo pozytywnie nastawieni i bardzo otwarci, wręcz nam pomagają w nauce hiszpańskiego – mówi Aleksandra.
G: Najbardziej zaskoczyła mnie atmosfera panująca w miejscu praktyk. Hiszpanie pracując tańczą, śmieją się i śpiewają. Widać, że praca sprawia im przyjemność – dodaje Dorota.

Jakie różnice dostrzegasz w hiszpańskich zakładach gastronomicznych w porównaniu do polskich?
G: W hiszpańskich zakładach gastronomicznych przykładają większą uwagę do estetyki dań – mówi Kasia. Czystość i higiena w miejscu pracy jest dużo ważniejsza – dodaje Ola.
G: Hiszpanie używają znacznie więcej przypraw, a dania są zawsze przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców – mówi Denis. Ponadto obficie używa się oliwy, oliwek i białego wina – uzupełnia  Dorota.

Z jakich produktów korzystasz podczas pracy (czy produkty te są rzadko spotykane w Polsce)?
G: Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim świeże owoce morza i ryby a dania są przygotowywane na głębokim tłuszczu – mówi Brygida. Oczywiście w kuchni nie brakuje typowych polskich produktów jak ziemniaki, z których też przygotowuje się wiele dań – dodaje Ola.

Czy znasz jakiś nowy przepis/potrawę/danie?
G: Poznałem przepis na hiszpańską lazanię – sambukę – mówi Denis.
G: Przede wszystkim  na tradycyjne hiszpańskie krokiety oraz tutejsze desery – mówi Brygida.
G: Poznałam kilka nowych przepisów m.in. „Los Piononos”, czyli tradycyjny hiszpański deser, pastę ziemniaczaną z tuńczykiem, paellę wieprzową, tortillę de patatas – mówi Ola.
G: Nauczyłam się przyrządzać paellę z wieprzowiny – mówi Dorota. Ciekawy przepis podał nam szef kuchni na tradycyjny hiszpański deser „Pinonos de Santa”, czyli biszkopt z kremem i cynamonem. Kucharka podała mi też przepis na pastę z awokado. Wiem jak przygotować tortillę de patatas oraz hiszpańskie krokiety – dodaje Dorota.

Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną w Hiszpanii?
A: Było to dla mnie wyzwanie. Chciałam sprawdzić, czy poradzę sobie na praktykach w innych kraju. Wszelkie obawy okazały się bezpodstawne – mówi Monika.
A: Miesięczna praktyka w Hiszpanii stwarza przede mną ogromne możliwości w późniejszej karierze zawodowej. Ponadto poznaję nowych ludzi, uczę się nowego języka (…), nie licząc tych korzyści wyjazd do Hiszpanii był moim marzeniem, a dzięki temu projektowi się ono spełniło – mówi Stefania. Zdecydowałem się na te praktyki, ponieważ zawsze marzyłem o zwiedzeniu Hiszpanii, a dodatkowo powstała możliwość realizowania się w moim przyszłym  zawodzie – dodaje Adrian.

Czy uważasz, że praktyki zagraniczne są potrzebne?
A: Jak najbardziej są potrzebne. Jest to wspaniała możliwość sprawdzenia się zarówno w kwestii zawodowej jak i języka. Można zobaczyć jak wygląda praca w naszym zawodzie za granicą – mówi Paulina.
A: Oczywiście. Oprócz możliwości poznania zawodu w obcym kraju i szlifowania języka, poznajemy kulturę w najlepszy możliwy sposób – mówi Adrian. Ponadto poznajemy zagraniczny rynek pracy – dodaje Rafał.

Czego nowego się nauczyłaś/eś?
A: Nauczyłam się robić tabletki na kapsułkarce, pomagałam w przygotowaniu szamponu na porost włosów czy kremu przeciwzmarszczkowego – mówi Monika.

Co podczas twojego dotychczasowego pobytu wzbudziło największe zainteresowanie?
A: Największe zainteresowanie wzbudziła produkcja maści wszelkiego rodzaju i lekarstw – mówi Adrian.
A: Bardzo zaintrygował mnie cały system pracy w aptekach, polegający na tym, że ludzie do apteki przynoszą zamiast recept karty elektroniczne, na których lekarz zawiera informacje o potrzebnych lekarstwach. Następnie z wydanych klientowi lekarstw wycina się kartonik z kodem kreskowym i przykleja na wydrukowaną, specyficzną receptę – mówi Paulina. Ponadto można powiedzieć, że farmaceuta jest ważniejszy od lekarza, bo to właśnie do niego najpierw przychodzi pacjent – dodaje Stefania.
 
Czy wyjazd do Hiszpanii spełnił Twoje oczekiwania?
A: Wyjazd pozostawia wspaniałe wspomnienia i wrażenia, polecam każdemu – mówi Rafał. Ponadto program kulturowy jest przepełniony fantastycznymi wycieczkami i spacerami po mieście, co tylko potwierdza, że wszystkie moje oczekiwania zostały zaspokojone – dodaje Paulina. Planowane wyjazdy do specjalistycznych laboratoriów już teraz wzbudzają we mnie entuzjazm i zainteresowanie – uzupełnia Stefania.
A: Nie sądziłam, że tak szybko odnajdę się w aptece i będę obsługiwać klientów – mówi Paulina. Cieszę się również na zaplanowane wizyty techniczne. – dodaje.

Jakie umiejętności doskonalisz podczas praktyki zagranicznej?
A: Szlifuje język angielski, poznaję hiszpański i rozwijam się w zawodzie – mówi Adrian. Uczę się samodzielnego radzenia sobie w każdej sytuacji – dodaje Stefania.

Co poradziłbyś/poradziłabyś uczestnikom kolejnego wyjazdu?
A: Radzę powtarzać zwroty z lekcji hiszpańskiego, ponieważ są tutaj bardzo potrzebne. Ponadto trzeba być otwartym na nowych ludzi i nowe smaki oraz nowe zwyczaje i doświadczenia – mówi Stefania. Zabrać ze sobą dawkę pozytywnej energii … i parasolkę, bo nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać – dodaje Monika.

O wizytach technicznych techników analityków w laboratoriach medycznych, przemysłowych i uniwersyteckich w kolejnej odsłonie ZAGRANICZNYCH PRAKTYK KLUCZEM DO SUKCESU NA RYNKU PRACY.

Więcej informacji o trwających obecnie praktykach zagranicznych i bezpośrednia relacja na: http://www.facebook.com/Zagraniczne-praktyki-kluczem-do-sukcesu-na-rynku-pracy-858535754272924/

Iwona Niklewicz-Wróbel, Małgorzata Warwas


0 comments


Dodaj komentarz